VÜCUT YAĞ ORANI NASIL HESAPLANIR?

Yağ oranı hesaplamak için birkaç farklı ölçüm yöntemi bulunuyor. En verimli yağ ölçümü, kemik yoğunluğu ölçümü yapan “DXA Scan” diye nitelendirilen bir araçla yapılıyor. Bu yöntemin maksimum %1 hata payı bulunuyor, fakat herkesin ulaşması mümkün değil. Yaygın olarak kullanılan yöntemler arasında yağ oranı ölçen tartılar ve vücut ölçülerine dayanan matematiksel hesaplar bulunuyor.

Tartılar vücudunuza elektrik dalgası göndererek ne kadar yağ dokusu olduğunu ölçüyorlar. İşe yarıyor mu? Evet, bir referans olması açısından işe yarıyorlar, ancak %8’e kadar hata payları mevcut. Bu yüzden diyetisyen ofisinde veya üniversite araştırma merkezinde de olsanız bu tartılara çok fazla güvenmeyin, zira kişisel tecrübem üniversitede böyle bir tartı ile %3,7 yağ oranı gördüm; ki bu bilimsel olarak imkansızdır. %5’in altına indiğimde ciddi bir sağlık problemim olmalıydı. Gerçekte tabii ki yağ oranım %8 ile %10 arasında idi.

Matematiksel olarak vücudumuzun belli bölgelerini ölçerek hesaplama yapacaksak da birçok formül karşımıza çıkıyor. Bunlardan kimileri tutarlı, kimileri pek de tutarlı sayılmaz. En tutarlı olanı Navy BF Calculator denilen algoritma. Bu hem oldukça basit, hem de hata payı maksimum %4’e kadar. Yani %10 yağ oranınız varsa, en az %6, en fazla %14 gösterebilir. %3 gibi komik veriler almazsınız.